ISOMONOTICA 2024
Ενημερώνουμε το καταναλωτικό μας κοινό ότι οι εταιρείες που εκπροσωπούμε πλέον των πιστοποιητικών CE που διαθέτουν, και είναι διαθέσιμα σε πρώτη ζήτηση , είναι στην διάθεση σας και τα πιστοποιητικά περιβαλλοντικής δήλωσης ( ΕPD) σε μεγάλη γκάμα προϊόντων και όπου απατούνται .
Συνήθως ζητιούνται για οικοδομικά έργα που εντάσσονται και βαθμολογούνται ως ‘’green buildings’’.
Τι είναι το EPD;
Η περιβαλλοντική δήλωση προϊόντος (Environmental Product Declaration, EPD) αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός προϊόντος που προκύπτουν καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του. Παρέχει διαφανείς, συγκρίσιμες και επαληθευμένες πληροφορίες σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του προϊόντος, από την εξόρυξη των α’ υλών του μέχρι και την τελική απόρριψή τους, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ISO 14025 και EN 15804.
Η επαλήθευσή τους από ανεξάρτητους φορείς καθιστά τα EPDs από τις πιο αξιόπιστες πηγές σχετικά με τη βιωσιμότητα και φιλικότητα των προϊόντων προς το περιβάλλον και για τον λόγο αυτό αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για μελετητές, κατασκευαστές αλλά και για τους τελικούς χρήστες των κατασκευών. Συμμετέχουν, επίσης, στα συστήματα περιβαλλοντικών πιστοποιήσεων όπως LEED, BREEAM κ.ά. και συνεπώς προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον κατασκευαστικό κλάδο, που εστιάζει στην πράσινη δόμηση.
Τι περιλαμβάνει ένα EPD;
Τα EPDs περιλαμβάνουν:
- μια σύντομη περιγραφή του παραγωγού των προϊόντων
- τεχνικές πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε προϊόντος,
- την ανάλυση του κύκλου ζωής του (Life Cycle Assessment, LCA), η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με συγκεκριμένους Κανόνες Κατηγορίας Προϊόντων (Product Category Rules, PCR),
- την αντίστοιχη περιβαλλοντική επίδοση και
- αναλυτικά στοιχεία του συμβούλου ανάλυσης του κύκλου ζωής, του φορέα διαχείρισης και του ανεξάρτητου επαληθευτή.
Τι μετρά ένα EPD;
Όπως προαναφέρθηκε, τα EPDs με βάση τον κύκλο ζωής των προϊόντων μετρούν την περιβαλλοντική τους επίδοση. Οι μετρήσεις αυτές περιλαμβάνουν:
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως Δυναμικό Υπερθέρμανσης του Πλανήτη, Καταστροφής του Όζοντος, Οξίνισης, Ευτροφισμού, Εξάντλησης Αβιοτικών Πόρων, καθώς και τη Χρήση Υδάτων.
Χρήση πόρων, όπως ανανεώσιμες και μη μορφές ενέργειας, ανανεώσιμα και μη καύσιμα και ύδατα.
Απόβλητα, όπως επικίνδυνα και ραδιοενεργά απόβλητα, αλλά ταυτόχρονα και απόβλητα που προορίζονται για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, καθώς και η αντίστοιχη παραγόμενη ενέργεια. ( πηγή ISOMAT GREECE)