Χρήσιμες πληροφορίες

Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Συνήθεις απορίες

Είναι τα πολυουρεθανικά προϊόντα ασφαλή κατά την χρήση;

Οι πολυουρεθάνες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή καταναλωτικών αγαθών όπως στρώματα, σφουγγάρια, υφάσματα, σόλες παπουτσιών, καθώς και για πολλά άλλα προϊόντα. Τα προϊόντα πολυουρεθάνης κατασκευάζονται από πολυόλες και διισοκυανικά, τα οποία μόλις ωριμάσουν πλήρως, δεν περιέχουν κανένα ίχνος από μονομερές διισοκυανικό.

Τα πολυουρεθανικά προϊόντα είναι ασφαλή στο παρόν και στο μέλλον.

Η εργασία με χημικά προϊόντα, όπως συγκολλητικά και σφραγιστικά, απαιτεί την τήρηση των προφυλάξων που αναγράφονται στα δελτία δεδομένων ασφάλειας των προϊόντων και είναι σημαντικές για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των χρηστών. Τα πολυουρεθανικά συγκολλητικά και σφραγιστικά ενός συστατικού ωριμάζουν με την ατμοσφαιρική υγρασία. Αυτή η χημική αντίδραση βασίζεται στον πολυμερισμό των προπολυμερών μέσω των ισοκυανικών ομάδων τους και είναι υπεύθυνη για την τελική μετατροπή του προϊόντος σε καθαρή πολυουρεθάνη.

Αυτή η αντίδραση, που ονομάζεται επίσης ωρίμανση, μετατρέπει το εξωθημενο ρευστό προϊόν σε μια ένωση πολυμερούς πολυουρεθάνης με μοναδικές ιδιότητες. Κατά την εφαρμογή τέτοιων προϊόντων πολυουρεθάνης, οι χρήστες μπορεί να εκτίθενται σε ελάχιστες ποσότητες μονομερών διισοκυανικών που δεν έχουν αντιδράσει κατά την παραγωγή των προπολυμερών. Μόλις το προϊόν ωριμάσει πλήρως, οι διισοκυανικές ενώσεις έχουν αντιδράσει και οι τελικές ενώσεις είναι εντελώς απαλλαγμένες από αυτές τις δραστικές χημικές ουσίες. (ΠΗΓΗ SIKA HELLAS)

Μπορώ να εμπιστευτώ τις Ελαστομερείς (SBS) Ασφαλτικές Μεμβράνες για την μόνωση της ταράτσας μου;

Η απάντηση είναι κάθετα ναι αν εφαρμοστεί πιστά το πρωτόκολλο στην διαδικασία εφαρμογής.

Επιλογή συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης , γιατί να προχωρήσω στην διαδικασία εφαρμογής;

Μπορείτε να μειώσετε τα λειτουργικά έξοδα του σπιτιού σας, καταναλώνοντας λιγότερα καύσιμα για θέρμανση τον χειμώνα και λιγότερο ρεύμα για κλιματισμό το καλοκαίρι, θερμομονώνοντάς το εξωτερικά με σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης ISOMAT THERMOSYSTEM. Έτσι, το κτίριό σας θα αναβαθμιστεί ενεργειακά ενώ παράλληλα με την εφαρμογή του συστήματος θα ανακαινίσετε και την εξωτερική του όψη, και έτσι θα αυξήσετε συνολικά την εμπορική του αξία!

Το πιο σημαντικό όμως για εσάς και την ποιότητα ζωής σας είναι ότι θα απολαμβάνετε θερμική άνεση στον χώρο σας, έχοντας μια σχετικά σταθερή θερμοκρασία χειμώνα-καλοκαίρι! Και για εσάς που σας προβληματίζει το κόστος της εφαρμογής, μπορείτε πλέον να εγκαταστήσετε το σύστημα της επιλογής σας στην κατοικία σας μέσα από τα κρατικά επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, με επιδότηση που μπορεί να φτάσει έως και το 85% του προϋπολογισμού!

Τα συστήματα εξωτερικής θερμοπρόσοψης ISOMAT THERMOSYSTEM συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων για θέρμανση και ψύξη του κτιρίου και έτσι μειώνεται σημαντικά η μόλυνση της ατμόσφαιρας. Συγκεκριμένα, μειώνεται δραστικά η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρυπογόνων ουσιών, που θεωρούνται υπεύθυνες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το ενεργειακό όφελος από τη μείωση εκπομπών CO2 (carbon footprint) που προκύπτει από το πλήθος εφαρμογών THERMOSYSTEM σε νέα ή υφιστάμενα κτίρια, αντιστοιχεί σε πλήρη ακινητοποίηση αρκετών χιλιάδων οχημάτων για 1 χρόνο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι βάσει στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 36% του συνόλου των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ προέρχεται από κτίρια. Η εφαρμογή θερμοπρόσοψης συμβάλλει στον βιοκλιματικό σχεδιασμό των κτιρίων, μέσω της εξοικονόμησης και της ορθολογικής χρήσης ενέργειας. Η επιλογή των συστημάτων ISOMAT THERMOSYSTEM αποτελεί το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας των κατασκευών. Η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να ξεκινήσει από το σπίτι μας! (πηγή isomat sa)

Γιατί να επιλέξετε μια μεμβράνη ΤPO;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μεμβράνη σε διάφορες περιοχές, για παράδειγμα, σε υγρό ή ζεστό κλίμα, καθώς και στις συνθήκες του Βορρά. Αυτό το υλικό έχει πολλά χρώματα. Η χρήση λευκού υλικού είναι πολύ ωφέλιμη λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας το καλοκαίρι που απαιτείται κλιματισμός των κτιρίων. Οι μεμβράνες TPO έχουν εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, αυτά είναι:

  • ελαστικότητα
  • βιώσιμο
  • αντοχή σε εφελκυσμό
  • αντίσταση θραύσης
  • αντοχή
  • ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία

Τα χαρακτηριστικά της μεμβράνης φαίνονται στο παράδειγμα του FLAGON ER/PR. Το πάχος του υλικού μπορεί να κυμαίνεται από 1,2 έως 2,5 mm. Το βάρος είναι 1,1 έως 2,27 kg/m2. Η αντοχή σε εφελκυσμό είναι μεγαλύτερη από 1100 N/5cm. Αυτές οι τιμές κατά μήκος και κατά μήκος διαφέρουν μεταξύ τους. Στην πρώτη περίπτωση, η ελάχιστη τιμή είναι 1286, στη δεύτερη – 1195 N/5cm.

Η μεμβράνη στέγης TPO έχει επιμήκυνση για να σπάσει. Κατά μήκος αυτής της παραμέτρου είναι 25%, καθώς και κατά μήκος. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε ορθογώνιο δείγμα. Η αντίσταση θραύσης είναι μεγαλύτερη από 300 N. Η αντίσταση στη διάτρηση κυμαίνεται από 400 έως 1650 mm. Η ευελιξία σε χαμηλή θερμοκρασία είναι μικρότερη – 35 ˚С.

 

Πρόσθετες λειτουργίες

Εξετάζοντας τα χαρακτηριστικά της μεμβράνης TPO, μπορείτε επίσης να επισημάνετε την αντίσταση στην υδροστατική πίεση στα 2 bar για 24 ώρες. Το υλικό είναι αδιάβροχο. Η σχετική αλλαγή στις γραμμικές διαστάσεις στους 80 ˚С μετά από 6 ώρες είναι μικρότερη από 0,5%. Το υλικό δεν ραγίζει κατά την τεχνητή διάβρωση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ανθεκτικό σε αρνητικούς παράγοντες. Οι ρίζες δεν αναπτύσσονται κάτω από το υλικό. Η αντίσταση σε χαλάζι σε άκαμπτη βάση περιορίζεται στα 17 έως 25 m/s.

Το υλικό, σύμφωνα με τους αγοραστές, είναι ελαστικό, έχει υψηλή αντοχή και είναι ανθεκτικό στην παραμόρφωση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η ελαστικότητα διατηρείται έως και -60 ˚С. Στους καταναλωτές αρέσει επίσης το χαμηλόαπορρόφηση νερού, το υλικό έχει ιδιότητες φραγμού ατμών. Είναι ανθεκτικό στα ατμοσφαιρικά φαινόμενα και μπορεί να υφίσταται διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Ακόμη και υπό τέτοιες συνθήκες, η διάρκεια ζωής φτάνει τα 50 χρόνια. Με τη βοήθεια της μεμβράνης είναι δυνατός ο εξοπλισμός στεγών μονής στρώσης με διάφορες κλίσεις, καθώς και τρόποι στερέωσης στην επιφάνεια.

Οι μεμβράνες TPO και PVC είναι επίσης καλές επειδή περιέχουν πληρωτικά και πολυμερή, αλλά είναι δύο φορές λιγότερες από τις αντίστοιχες ελαστικές. Η επίστρωση είναι ανθεκτική σε επιθετικές εκδηλώσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος. Δεν περιέχει πτητικούς πλαστικοποιητές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρωγμές, χημική υποβάθμιση και φυσική γήρανση του προϊόντος.

Συστάσεις εγκατάστασης

Οι αγοραστές τονίζουν ότι κατά την εγκατάσταση δεν χρειάζεται να εκτεθεί το υλικό σε ανοιχτή φλόγα. Η σύνθεση περιέχει πυροσβεστικά χημικά συστατικά. Η παραγωγή περιλαμβάνει τη χρήση αντιμυκητιασικών συστατικών. Η σύνθεση δεν περιέχει έλαια και άλλες ουσίες που θα μπορούσαν να προάγουν την ανάπτυξη του μύκητα. Αν και ο συνδυασμός χρωμάτων περιορίζεται στο λευκό, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να παραγγείλει μια μεμβράνη άλλων αποχρώσεων κατά βούληση

Η επίστρωση είναι λεία, έχει εξαιρετική ανακλαστικότητα και είναι ανθεκτική στην ηλιακή και θερμική ακτινοβολία. Η μεμβράνη δεν είναι επιβλαβής για το φυσικό περιβάλλον, είναι 100% ανακυκλώσιμη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σκληρές κλιματικές ζώνες, είναι ευέλικτη και μπορεί να τοποθετηθεί με διαφορετικούς τρόπους. Στους καταναλωτές αρέσει επίσης μια αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής, η οποία φτάνει τα 50 χρόνια.

Λειτουργίες τοποθέτησης

Η τοποθέτηση μπορεί να είναι μηχανική. Συνιστάται σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η παραπάνω μέθοδος. Για τη στερέωση στο φύλλο προφίλ, χρησιμοποιείται ένα πλαστικό μανίκι με βίδα με αυτοκόλλητη βίδα. Εάν η βάση είναι σκυρόδεμα, τότε χρησιμοποιείται καρφί-καρφί και μανίκι. Αυτή η μέθοδος εγκατάστασης είναι τυπική και κλειστή. Το τελευταίο είναι σχετικό εάν είναι απαραίτητο να κατανεμηθεί η βάση στο αεροπλάνο όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα. Αυτό δικαιολογείται επίσης σε υψηλά φορτία ανέμου, καθώς και στην περίπτωση που το ρολό πρέπει να στερεωθεί προς την κατεύθυνση κατά μήκος του φύλλου με προφίλ.

Αποκτώντας καλύτερη μόνωση, τα σπίτια γίνονται και περισσότερο αεροστεγή. Θα πρέπει επομένως να αερίζονται πιο συστηματικά;

Συστήματα αερισμού: ανοίξτε για φρεσκάδα!

Αποκτώντας καλύτερη μόνωση, τα σπίτια γίνονται και περισσότερο αεροστεγή. Θα πρέπει επομένως να αερίζονται πιο συστηματικά και πιο αποτελεσματικά, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απαραίτητη εισροή φρέσκου αέρα και να διατηρείται ένα αποδεκτό ποσοστό υγρασίας.

Παλιότερα, η εξαγωγή του αέρα από τις κατοικίες γινόταν με φυσικό τρόπο. Συνήθως, μόνο οι κουζίνες και τα μπάνια διέθεταν εξαεριστήρες. Με την πρώτη πετρελαϊκή κρίση και την ανάγκη μείωσης του λογαριασμού που αφορά στην ενέργεια, οι κατοικίες άρχισαν να μονώνονται καλύτερα και, κυρίως, να διαθέτουν κουφώματα που να κλείνουν ερμητικά. Δεν μπορούσε, λοιπόν, να αγνοηθεί το ζήτημα του αερισμού, τουλάχιστον στα καινούργια κτίσματα. Έτσι, εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 τα συστήματα ελεγχόμενου μηχανικού αερισμού. Η αρχή λειτουργίας τους είναι να διασφαλίζουν τη μόνιμη ανανέωση του αέρα, αλλά και την ανάκτηση μεγάλου μέρους της διαφεύγουσας θερμότητας.

Μηχανικός αερισμός απλής ροής

Ο κλασικός ελεγχόμενος μηχανικός αερισμός, που συναντάμε σε μεγαλύτερο ποσοστό στις καινούργιες κατοικίες, είναι απλής ροής και κεντρικής λειτουργίας. Η μονάδα εξαερισμού είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, εγκατεστημένη μέσα στον σκελετό της στέγης και συνδέεται με πολλαπλούς αεραγωγούς. Κάποιοι κατεβαίνουν προς την κουζίνα, το μπάνιο και τα WC και γίνεται αναρρόφηση του επιβαρυμένου αέρα και εξαγωγή του μέσω ενός αεραγωγού με έξοδο στη στέγη. Όσον αφορά τον φρέσκο αέρα, μπαίνει με φυσικό τρόπο, μέσω εισαγωγών εγκατεστημένων στις προσόψεις. Η κυκλοφορία του αέρα από τα δωμάτια διαβίωσης προς τα δωμάτια με μεγάλη υγρασία (συμπεριλαμβανομένης της κουζίνας) γίνεται κάτω από πόρτες στις οποίες έχει αφεθεί μεγαλύτερο διάκενο στο κάτω μέρος.

Αυτού του είδους ο ελεγχόμενος μηχανικός αερισμός, αν και καινοτόμος όταν πρωτοεμφανίστηκε, παρουσιάζει αρκετές ελείψεις. Είναι ασύμβατος με ανανέωση «δωμάτιο-δωμάτιο», δεν μπορεί να αντιδράσει σε μία έξαρση του ποσοστού της σχετικής υγρασίας και δεν προσαρμόζεται εύκολα στις ανάγκες των ενοίκων. Πρέπει σε αυτά να προσθέσουμε και τη σπατάλη ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αφού οι θερμίδες του εσωτερικού αέρα μεταφέρονται έξω. Αυτά τα αρνητικά σημεία οδήγησαν σε ποικίλες εξελίξεις, όπως την τοποθέτηση στομίων εξαγωγής ρυθμιζόμενων με βάση την υγρασία και τα συστήματα που μεταβάλλουν τη λειτουργία τους ανάλογα με τις ανάγκες των κύριων δωματίων. Αλλά και πάλι οι θερμίδες του εσωτερικού αέρα χάνονται προς τα έξω.

Πιο αποδοτικός ο μηχανικός αερισμός διπλής ροής

Τη λύση έφερε ο ελεγχόμενος μηχανικός αερισμός διπλής ροής. Αυτός αναρροφά τον φρέσκο αέρα μέσα από ένα άνοιγμα που βρίσκεται στη στέγη και τον μεταφέρει προς κάθε κύριο δωμάτιο. Από εκεί, ο αέρας φτάνει και στην κουζίνα και στο μπάνιο, όπου η αναρρόφησή του γίνεται όπως και με έναν ελεγχόμενο μηχανικό αερισμό απλής ροής. Όμως πριν την αποβολή του, περνά μέσα από έναν εναλλάκτη που παίρνει και φρέσκο αέρα. Ο ένας αέρας κυκλοφορεί χωριστά από τον άλλο, αλλά οι θερμίδες του αέρα που φεύγει χρησιμεύουν στο ζέσταμα του αέρα που μπαίνει. Αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα της διπλής ροής, που μπορεί κάποτε να λειτουργεί και με γεωθερμικό σύστημα εδάφους-αέρα. Παρά την εξάπλωση πάντως της χρήσης του ελεγχόμενου μηχανικού αερισμού, δεν παύουν να υπάρχουν και τα συμβατικά συστήματα αυτόνομου εξαερισμού: οι απορροφητήρες είναι πάντα εδώ, όπως και οι αυτόνομοι εξαεριστήρες.

Ο αποκεντρωμένος αερισμός

Οι συσκευές που προσφέρουν έναν τοπικό μηχανικό αερισμό τοποθετούνται αποκλειστικά σε χρηστικούς χώρους. Εκτός από την ανανέωση του αέρα αυτών των χώρων, δημιουργούν μια ελαφριά υποπίεση που ευνοεί την είσοδο φρέσκου αέρα και στα κύρια δωμάτια, εφόσον διαθέτουν εισόδους αέρα στα κουφώματα ή τους εξωτερικούς τους τοίχους. Πιο περιοριστικές μερικές συσκευές, προορίζονται για χρήση μόνο στο μπάνιο, αλλά μας επιτρέπουν να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της διπλής ροής χάρη στη λειτουργία «ανάκτησης ενέργειας» η οποία ενεργοποιείται όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος πέφτει κάτω από τους 25 °C. Αυτές οι συσκευές έχουν την ιδιαιτερότητα να εξάγουν τον επιβαρυμένο αέρα και να φέρνουν ταυτοχρόνως φρέσκο αέρα, μέσα από ένα μοναδικό άνοιγμα στην πρόσοψη. Άλλες διατάξεις λειτουργούν περίπου με τον ίδιο τρόπο, αλλά με κύκλους (εξαγωγή/εισαγωγή) των 70 δευτερολέπτων ο κάθε ένας και αποκλειστικά στα κύρια δωμάτια.

Καθαρός αέρας

Το σύγχρονο κτήριο μπορεί να «αναπνέει», όμως και όσοι κατοικούν σε αυτό έχουν ανάγκη από καθαρό αέρα, απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα και ρύπους. Αυτό πραγματοποιείται σε μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια φίλτρων και πιο στεγανών αεραγωγών, καθώς και με ειδικές επεξεργασίες που αποτρέπουν τις συσσωρεύσεις σκόνης και βακτηρίων. (πηγή μαστορέματα)

Ανερχόμενη Υγρασία; Αντιμετώπιση & Επισκευή Σαθρών Σοβάδων

Αρκετές φορές στις εσωτερικές τοιχοποιίες συναντούμε λεπτές, σχεδόν ανεπαίσθητες ρωγμές, γνωστές ως τριχοειδείς ρωγμές. Μια από τις αιτίες για αυτές τις μικρές ανεπαίσθητες ρωγμές του σοβά είναι η εισχώρηση της ανερχόμενης υγρασίας.

Η ανερχόμενη υγρασία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, τόσο στα δομικά στοιχεία του κτηρίου όσο και στη λειτουργικότητα του (δυσάρεστες συνθήκες διαβίωσης , οσμή κλπ.).

Θα πρέπει να επαλειφθεί η τοιχοποιία με ένα στεγανωτικό υλικό ξεκινώντας από την βάση του τοίχου, με σκοπό να εμποδιστεί η ανύψωση της υγρασίας μέσω των τριχοειδών ρωγμών και ύστερα να σοβατιστεί. (ΠΗΓΉ ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ MARMOLINE)

Φουσκωμένα Πλακάκια Μπάνιου. Τι Μπορώ να Κάνω;

Η εφαρμογή πλακιδιών σε χώρους με υψηλή συγκέντρωση υγρασίας, όπως τα λουτρά, wc και μπάνια, είναι απολύτως ενδεδειγμένη καθώς αυτά είναι αδιάβροχα και αποτελούν μια ιδανική επιλογή με ιδιαίτερη αντοχή στις καταπονήσεις. Αρκετές φορές όμως συναντάμε μπάνια με φουσκωμένα και αποκολλημένα πλακάκια. Αυτό μπορεί να έχει προκύψει από τριβές, καταπονήσεις, συστολοδιαστολές στο κτίριο ή σεισμό, αν και συνηθέστερα η αιτία αυτής της αστοχίας είναι η παρουσία υγρασίας και η μη ορθή προετοιμασία του υποστρώματος.

Αν αποκλείσουμε το ενδεχόμενο τις διαρροής υγρασίας από σωληνώσεις, η παρουσία αποκολλημένων πλακιδίων μπορεί να προέρχεται λόγω υγρασίας από ακατάλληλο υπόστρωμα, μη στεγανοποιημένο, δημιουργημένο με λάθος αναλογίες λχ σε ποσότητα τσιμέντου ή και μετά από επικόλληση πλακιδίων με χαμηλής ποιότητας κόλλα ή λόγω μη τήρησης των οδηγιών παρασκευής της.

Η Λύση

Αρχικά, θα πρέπει να διαπιστώσουμε την αιτία του προβλήματος. Στην περίπτωση που το πρόβλημα ξεκινά από σαθρό υπόστρωμα, θα πρέπει να αφαιρεθούν τα πλακίδια, να καθαριστεί επιμέλως το υπόστρωμα, να στεγανοποιηθεί με το στεγανωτικό κονίαμα, να τοποθετηθεί εκ νέου κόλλα υψηλών προδιαγραφών C2TE, και να αρμολογήσουμε με τον κατάλληλο αρμόστοκο πλακιδίων, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος. (ΠΗΓΉ ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ MARMOLINE)

Ποια συστήματα θερμοπρόσοψης προσφέρουν ηχομόνωση;

Όπως δεν έχει λογική η επιλογή ενός θερμομονωτικού με βάση το συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας όταν επιθυμητή είναι και η πυροπροστασία, το ίδιο ισχύει και όταν παράλληλα με την θερμομόνωση είναι θεμιτή η βελτίωση της ηχομόνωσης. Αναφορικά λοιπόν με την παράλληλη επίτευξη θερμομόνωσης και ηχομόνωσης η επιλογή του τύπου του θερμομονωτικού είναι μονοσήμαντη και αφορά μόνο τον πετροβάμβακα που παρουσιάζει έναν εξαιρετικό συντελεστή ηχοαπορρόφησης αW=0,95. Ενδεικτικά σε μια μπατική τοιχοποιία αν εφαρμόσουμε ένα πάχος θερμοπρόσοψης πετροβάμβακα μόλις 5 cm επιτυγχάνουμε μείωση του σταθμισμένου φαινόμενου δείκτη ηχομείωσης κατά 12 dB που αντιστοιχεί περίπου σε μία αντιληπτή μείωση του εξωτερικού θορύβου περίπου κατά 60%. (Πηγή τεχνικό τμήμα FIBRAN)

Eξωτερική ή Εσωτερική μόνωση;

Yπάρχει απόλυτη απάντηση στην ερώτηση ποιά είναι καλύτερη; OXI. H σύγχρονη τάση δείχνει ότι η εξωτερική θερμομόνωση είναι η πιο αποτελεσματική και βιώσιμη επιλογή όσον αφορά κτίρια συνεχούς χρήσης (κατοικίες) και προτιμάται συχνά, όμως αυτό δεν είναι απόλυτο καθώς η σωστή επιλογή εφαρμογής εξαρτάται από το είδος του κτιρίου, την τοποθεσία και τα διπλανά κτίρια, την χρήση του, την εξωτερική του όψη , το διαθέσιμο προϋπολογισμό του ιδιοκτήτη και πολλά άλλα κριτήρια. Σκοπός του άρθρου δεν είναι να προβάλλει τη μια λύση σε βάρος της άλλης αλλά να κάνει μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των χαρακτηριστικών, των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της κάθε εφαρμογής ώστε ο αναγνώστης να είναι σε θέση να γνωρίζει τι είναι καλύτερο για την δική του περίπτωση, τι να προσδοκά και τι να προσέξει πριν κάνει την επιλογή του για την ενεργειακή θωράκιση του χώρου του.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ

Ποιά είναι όμως τα κύρια χαρακτηριστικά τους; Ποιά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε λύσης και πότε πρέπει να προτιμάται;

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ
 

Στην εσωτερική θερμομόνωση επειδή το μονωτικό υλικό είναι στην εσωτερική πλευρά του τοίχου, ο χώρος αποκτά πολύ γρήγορα την επιθυμητή θερμοκρασία από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης/ψύξης. Ωστόσο μετά την παύση λειτουργίας του, ο χώρος θα χάσει πιο γρήγορα τη θερμοκρασία, λόγω του ότι δεν εκμεταλλευόμαστε τη θερμοχωρητικότητα του κελύφους, την ικανότητά του δηλαδή να αποδίδει στο χώρο τη θερμότητα που έχει απορροφήσει μέσω ακτινοβολίας.

 

 

Στην εξωτερική θερμομόνωση χρειάζεται περισσότερος χρόνος ώστε ο χώρος να αποκτήσει την επιθυμητή θερμοκρασία ωστόσο θα διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την παύση λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης/ψύξης, γιατί εκμεταλλευόμαστε τη θερμοχωρητικότητα του κελύφους.

 

Προτιμάται συνήθως σε κτίρια μη συνεχούς χρήσης όπως κτίρια γραφείων, εμπορικών καταστημάτων, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, αίθουσες εκδηλώσεων, θέατρα, κινηματογράφοι κ.λ.π. στα οποία προτεραιότητα είναι η γρήγορη επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας στο χώρο, χωρίς να ενδιαφέρει η διατήρησή της για μεγάλο διάστημα μετά τη διακοπή λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης/ψύξης

.

 

Προτιμάται συνήθως σε κτίρια συνεχούς χρήσης όπως οι κατοικίες, στα οποία προτεραιότητα είναι η διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας στο χώρο, για μεγάλο διάστημα μετά τη διακοπή λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης/ψύξης.

 

Είναι πιο εύκολη, οικονομική και γρήγορη εφαρμογή καθώς δεν απαιτείται χρήση σκαλωσιάς όπως στην περίπτωση της εξωτερικής θερμομόνωσης, ούτε βασική στρώση με υαλόπλεγμα, ούτε κάποιο ειδικό επίχρισμα, εκτός από στοκάρισμα της γυψοσανίδας και βαφή.

 

 

Είναι πιο σύνθετη εφαρμογή, συνήθως απαιτείται σκαλωσιά, περιλαμβάνει περισσότερα υλικά και στάδια εφαρμογής.

 

Είναι η μόνη δυνατή λύση για θερμομόνωση σε παλιά ή διατηρητέα κτίρια όπου δεν πρέπει να αλλοιωθεί η αισθητική της όψης του κτιρίου.

 

 

Δεν επιτρέπεται σε διατηρητέα κτίρια γιατί αλλάζει την όψη τους.

 

Η τοιχοποιία παραμένει εκτεθειμένη στις καιρικές επιδράσεις (ηλιακή ακτινοβολία, βροχή, παγετός, συστολές/διαστολές κτλ.).

 

Η τοιχοποιία με την εφαρμογή των Συστημάτων Εξωτερικής θερμομόνωσης προστατεύεται από τις θερμοκρασιακές μεταβολές και καταπονήσεις. Επίσης προστατεύονται στοιχεία των όψεων του κτιρίου όπως π.χ. σωλήνες ύδρευσης από τη βροχή και την παγωνιά.

 

 

Παραμένουν θερμογέφυρες (σημεία ή επιφάνειες που παρουσιάζουν αυξημένη θερμική ροή και επηρεάζουν αρνητικά την ενεργειακή συμπεριφορά), όπως π.χ. από τις πλάκες του κάθε ορόφου.

 

 

 

Εξαλείφονται οι θερμογέφυρες, πλην των προβόλων.

 

Ολοκληρωμένη θερμομόνωση καθώς μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το κτίριο (τοιχοποιία, οροφή, δάπεδο).

 

 

Εφαρμόζεται στην τοιχοποιία (κέλυφος) του κτιρίου.

 

Συνδυάζεται με ανακαίνιση του εσωτερικού χώρου του κτιρίου.

 

 

 

 

Μειώνεται “χρήσιμος” χώρος από τα δωμάτια και απαιτείται προσωρινά αφαίρεση και επανατοποθέτηση μετά το πέρας της εφαρμογής της εσωτερικής θερμομόνωσης των καλοριφέρ, πλαισίων κουφωμάτων κτλ.

 

 

Ο χρήσιμος εσωτερικός χώρος μένει ανεπηρέαστος από την εφαρμογή.

 

Μικρότερο κόστος.

 

 

Μεγαλύτερο κόστος.

 

Πιο σύντομη απόσβεση επένδυσης – Υστερεί σε μακροχρόνια απόδοση επένδυσης.

 

 

Πιο αργή απόσβεση επένδυσης- Όμως Υπερτερεί σε μακροχρόνια απόδοση επένδυσης.

 

Δεν επηρεάζει την εξωτερική όψη του κτιρίου.

 

 

Ενδέχεται να αλλάξει η όψη του κτιρίου αναλόγως του επιχρίσματος που θα επιλεγεί.

 

 

Μπορεί να πραγματοποιηθεί όλο το χρόνο , ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

 

 

Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν το πότε θα πραγματοποιηθεί.

 

Πιο απλή διαδικασία υλοποίησης, ακόμα και με DIY τρόπο.

 

 

Σύνθετη διαδικασία εφαρμογής η οποία απαιτεί συνεργεία με εξειδικευμένη γνώση για την εφαρμογή της.

 

Δυνατότητα θερμομόνωσης μεμονωμένων χώρων (π.χ παιδικό δωμάτιο, ξενώνας).

 

ΣΥΓΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η Εξωτερική θερμομόνωση είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για κτίρια κατοικιών. Επίσης επιδοτείται από προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας όπως το “Εξοικονομώ “, στο οποίο μπορείτε να κάνετε αίτηση και να επιδοτηθείτε ως και με 85% του συνολικού κόστους της. Επομένως είναι μια λύση που θα την προτείναμε ως τη νο1 επιλογή σας εφόσον το κτίριο σας είναι κατοικία. Ειδικότερα αν τη συνδυάσετε και με θερμομόνωση δώματος, η οποία επίσης επιδοτείται από το πρόγραμμα θα έχετε το ιδανικό αποτέλεσμα συνολικά.

Σε περίπτωση όμως που οι υπόλοιποι ένοικοι μιας πολυκατοικίας δεν συμφωνούν στην εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης, είτε λόγω δυσκολίας στησίματος σκαλωσιάς, είτε όταν ο χώρος σας δεν είναι κτίριο συνεχούς χρήσης ,είτε για οικονομικούς λόγους και  η εξωτερική θερμομόνωση δεν μπορεί να εφαρμοστεί, με τη λύση της εσωτερικής θερμομόνωσης θα έχετε επίσης ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα με πολύ γρήγορη απόσβεση του αντίστοιχου κόστους. (πηγή τεχνικό τμήμα styropan)

Υγρομόνωση Ψυχρών δωμάτων - Φαινόμενο της «αστικής θερμικής νησίδας» και βιώσιμες πόλεις

Το φαινόμενο της «αστικής θερμικής νησίδας» εντοπίζεται στα αστικά κέντρα και περιγράφει τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των πόλεων και των περιοχών που βρίσκονται εκτός αυτών όπως π.χ. τις αγροτικές, που μερικές φορές φτάνει τους 4 ° C.

Ψυχρά δώματα

Οι στέγες είναι από τις πλέον εκτεθειμένες επιφάνειες στα κτίρια και απορροφούν μεγάλο κομμάτι θερμότητας. Για αυτόν τον λόγο, οι εφαρμογές των ψυχρών δωμάτων θεωρούνται από τις πιο βιώσιμες και ταυτόχρονα οικονομικά αποδοτικές λύσεις για τη μείωση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας, δημιουργώντας ταυτόχρονα τη σωστή θερμική άνεση στα κτίρια.

Ψυχρό δώμα είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να αποδοθεί η ικανότητα των δωμάτων να ανακλούν πάνω από το 65% της ηλιακής ακτινοβολίας, ελαχιστοποιώντας την απορρόφηση της θερμότητας στις επιφάνειες. Σε σύγκριση με τα συμβατικά δώματα που απωθούν μόνο το 15%, τα ψυχρά δώματα έχουν υψηλό δείκτη ηλιακής ανακλαστικότητας και επίσης την ικανότητα να απελευθερώνουν την απορροφημένη θερμότητα λόγω του ότι οι ανώτατες στρώσεις των μεμβράνων υγρομόνωσης είναι λευκής απόχρωσης και περιέχουν ειδικά ανακλαστικά υλικά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας από τα ψυχρά δώματα μπορεί να κυμανθεί από 15% σε 35,7% σε διαφορετικές κλιματικές ζώνες και η μέση μείωση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της οροφής είναι κυμαίνεται από 1.4˚C έως 4.7˚C.

Η εφαρμογή ενός ψυχρού δώματος πέραν του ότι ωφελεί τις δομές των κτιρίων με την στεγανοποίηση αποφεύγοντας έτσι τις μελλοντικές κοστοβόρες επισκευές, βελτιώνει επίσης την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και υποστηρίζει την αστική βιωσιμότητα για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στα αστικά περιβάλλοντα με καλύτερη ποιότητα αέρα.

Πώς μετράται η αποτελεσματικότητα των ψυχρών δωμάτων:

  • SOLAR REFLECTANCE (SR): Η ικανότητα του υλικού στέγης να αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία.
  • THERMAL EMITTANCE: Δείχνει πόσο καιρό μια στέγη συγκρατεί την ενέργεια όταν ο ήλιος θερμαίνει το υλικό στέγης. Η θερμική εκπομπή κυμαίνεται από 0-1.

(Πηγή alchimica.gr)

Χρώμα και σπίτι. Πόσο συχνά πρέπει να ανανεώνω τα χρώματα εσωτερικά της κατοικίας μου;

Βασικά είναι ένας οικονομικός τρόπος να αλλάξετε την αισθητική του χώρου. Πέρα από αυτό όμως είναι ανάγκη μερικές φορές όπως όταν υπάρχουν κατοικίδια η ανάγκη για φρεσκάρισμα του χώρου να κρίνεται επιτακτική. Συνήθως διάδρομοι κουζίνα και μπάνιο καλό είναι να ανανεώνονται κάθε 3-5 χρόνια.

Επίσης σημεία που έχουν εμφανίσει μούχλα ή μαυρίλα ( π.χ από στέγνωμα ρούχων εσωτερικά χωρίς αερισμό του χώρου ) θα πρέπει να προχωρούν άμεσα σε καθαρισμό και επαναβαφή για ένα υγιεινό μικροκλίμα . Διάρκεια μέχρι 10+ χρόνια εσωτερικά παρατηρείται μόνο από φυσιολογική φθορά ρύπων.

Γιατί είναι σημαντική η ελαστική σφράγιση αρμών;

Τα δομικά στοιχεία της κατασκευής, όπως η πλάκα σκυροδέματος, η γυάλινη πρόσοψη, η μεμβράνη δώματος, οι μεταλλικές επικαλύψεις, γενικά δεν επιτρέπουν στο νερό, την υγρασία ή τον αέρα να εισέλθει στο κτίριο ή στη δομή. Είναι ακριβώς στους αρμούς όπου ένα κτίριο είναι πιο αδύναμο σε φαινόμενο τυχόν διαρροής ή εισροής βλαπτικών μέσων. Μόνο σωστά προδιαγεγραμμένα και επαγγελματικά εφαρμοσμένα σφραγιστικά αρμών υψηλής ποιότητας θα καταφέρουν να διατηρήσουν το κτίριο ή τη δομή σας σταθερά σταθερά καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής του.

Δεν βρήκες αυτό που έψαχνες;

Μπορείς να μας στείλεις την απορία σου συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου το συντομότερο δυνατόν!